A konduktori hivatást választó pedagógiai szakemberek olyan eltérő korú gyerekek és felnőttek nevelésével és fejlesztésével foglalkoznak, akik központi idegrendszeri sérülések, időskori megbetegedések, illetve baleset következtében mozgássérültekké váltak. 

A konduktív nevelés a mozgássérültek számára - melyhez esetenként enyhe értelmi fogyatékosság is társulhat - kifejlesztett komplex mozgásterápiás eljárás, melynek során a konduktor a sérülés természetét figyelembe véve speciális mozgásmintákat tanít meg az érintetteknek. A rendszeresen ismételt mozgásminták az idegrendszer fejlődésére hatnak, személyiségfejlesztő hatással bírnak. Az idegrendszer ugyanis a különféle károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, kihasználatlan kapacitással, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, amelyek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. Egyéni, de főképp csoportos kezelés során, a megfelelő diagnózis felállításával és az egyéni szükségletek meghatározásával indul a mozgás fejlesztése, a mozgásminták megtanítása, egy teljesebb életmódra való nevelés és felkészítés.

18.jpg

A konduktori feladat a legtöbb esetben egész napos munkát jelent. Első lépésben fel kell mérni, hol tart a terápiára szoruló gyermek, illetve felnőtt a fejlődésben.

A diagnózist követően csoportba kell illeszteni és megkeresni a számára megfelelő terápiát, hogy minden szinten fejlődhessen, mind szellemileg, mind testileg. Egy új, komplex életmódot kell megtanítani vagy újratanítani számára: hogyan aludjon, egyen, mozogjon, mindent ami az élete része lehet, illetve adott esetben az élete része volt. Feltétlenül figyelembe kell venni az otthoni körülményeket és megtanítani a családtagokat, hogy az otthoni környezetben hogyan segítsék a fejlődést.

A konduktor által alkalmazott módszer egyszerű, de hihetetlenül finom, összetett mozgásokat épít egymásra, amelyben a napi ismétlés, ritmus nagyon fontos eleme ennek a pedagógiának. 

Fárasztó, kemény fizikai munkát jelent a konduktor számára ez a teljes életvitelt átformáló munka, amelybe beletartozik a mozgásfejlesztés mellett például az önellátási tevékenységek tanítása, illetve adott esetekben az étkezés segítése is.

Mindezek mellett - konduktorként - nyugodtan elmonhatom, milyen csodálatos hivatás is ez! :) Szerencsésnek mondhatom magam, hogy csupán 5 éves szakmai tapasztalattal a hátam mögött is volt már lehetőségem átélni a csodát. Azt a csodát, hogy egy gyermek megteszi az első lépéseit, kimondja az első szót; vagy hogy egy balesetet szenvedett fiatal újra lábra áll. Olyan dolgok, amelyek egy normál embernek természetesek és egyszerűek, de nekünk hatalmas lépések az életben. És ilyenkor a fárasztó fizikai munkából származó fájdalmak egész apróra törpülnek! :)

Szeretem a munkám, szeretek konduktor lenni, szeretek angyalokkal játszani! :)

Forrás.

Címkék: Konduktív pedagógia

A bejegyzés trackback címe:

https://angyalokkaljatszom.blog.hu/api/trackback/id/tr84872095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.01.09. 11:39:14

Ez tenyleg csodalatos lehet! Ne veszitsd el ezt a lelkesedesed!
Kivanok minden jot az Eletedhez!

G.

Playing with Angels 2013.01.09. 20:18:15

Igazán kedves vagy! Nagyon köszönöm!

Nikssi 2014.06.17. 19:53:41

Szia!Van lehetőség a Pető intézetben civilként önkéntesen segíteni a napokban?:)

Playing with Angels 2014.06.17. 20:16:51

@Nikssi: Kedves Nikssi! Kérlek keress meg e-mailben, ott tudok erről bővebb információkat adni! Megtalálod a "Rólam" részben! Köszönöm! :)
süti beállítások módosítása