"Angyalfalva" atyja

 2012.10.08. 17:05

"Adj halat az éhezőnek, és aznap megmented a haláltól. Tanítsd meg halászni. Örök életre jóllakott lesz, és sem ő, sem családja nem szenved majd hiányt." (Dr. Pető András)


peto_andras013.jpgDr. Pető András 1893. szeptemberében született Szombathelyen. Orvosi tanulmányait Bécsben végezte. Sokrétű képzettsége és műveltsége igazi polihisztorrá tette őt. A központi-idegrendszeri sérülések terápiájának kidolgozásával 1922-ben kezdett foglalkozni. 

Hazatérése után 1945-ben hozta létre a Pető Intézet elődjét, melyben mozgásterápiával kezdett foglalkozni. Itt folytatta és fejezte be a konduktív pedagógiai rendszer kidolgozását, melyet Magyarországon hosszú évek küzdelme árán sikerült csak legitimálnia, mint elismert mozgásterápiás módszert. A konduktív nevelés során elért eredményeket sok éven át csodának tartották.

A központi idegrendszeri mozgássérültek kezelésében szakmai elismertsége és keresettsége mára világviszonylatban is kiemelkedő lett. Pető Andrást saját korában sokan szentnek vagy éppen megszállottnak tartották, holott inkább az a ritka, szinte emberfeletti kitartás és türelem jellemezte, amivel töretlenül küzdött egy-egy kezeltje fejlődéséért, s ami miatt soha nem mondott le egyik kezeltjéről sem.

Neki köszönhető, hogy ma Magyarországon minden megyében van legalább egy olyan egészségügyi vagy pedagógiai intézmény, ahol szakképzett konduktorok, konduktor-tanítók és konduktor-óvodapedagógusok foglalkoznak mozgássérült csecsemőkkel, gyermekekkel és felnőttekkel. Nemzetközi színtéren pedig a Pető Intézet a világ számos országát összekapcsoló konduktív anyaintézménnyé válhatott.

hari20101.jpgKövetője és a rendszer továbbfejlesztője a főiskolai képzés vezetője dr. Hári Mária volt.

Haláluk óta minden egyes vezető az ő szellemükben irányítja az Intézetet és minden konduktor rendíthetetlenül követi Pető doktor teoriáját.

Címkék: Konduktív pedagógia Dr. Pető András

A bejegyzés trackback címe:

https://angyalokkaljatszom.blog.hu/api/trackback/id/tr284825188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása